duminică, 27 iunie 2010

Trucuri prin care sa iti pacalesti creierulEh si daca tot nu ma pot satura de trucuri... Hai sa mai vorbim despre ele, de data aceasta, despre trucuri in care voi veti fi 'soriceii de laborator'.. Nu suna confortabil, dar e interesant ce ajungi sa realizezi.

Incepem cu un truc simplu si al naibii de spooky:


1.Inseala-ti proprioceptia


Aceast experiment necesita doua persoane, doua scaune si o esarfa. Persoana ce va fi legata la ochi cu esarfa, trebuie sa fie situata pe scaunul din spate, orientat cu fata spre persoana din fata sa, de asemenea asezata pe scaun(cel din fata).
Persoana legata la ochi, isi va pune mana pe nasul persoanei din fata sa, iar cu cealala mana se va atinge pe el insusi pe nasul sau, incepand sa stranga usor cu ambele maini nasul pe care il atinge fiecare mana.

Dupa aproximativ un minut, mai mult de 50% dintre subiectii supusi experimentului afirma ca au senzatia ca nasul lor este incredibil de lung. De acceea, aceasta senzatie este denumita 'Efectul lui Pnocchio', o iluzie a proprioceptiei.

2.Micsoreaza-ti durerea!

In cazul in care va raniti, sa zicem la unul dintre degete, faptul ca priviti acel deget printr-un binoclu intors, va face ca durerea sa para ca se micsoreaza in intensitate.

Explicatia: Recent, un cercetator de la Universitatea Oxford, a condus la o descoperire a unui nou 'analgezic' -> binoclul intors. Oamenii de stiinta demonstreaza cum subiectii care privesc la ranile lor printr-un binoclu intors, vazandu-si mana sau piciorul semnificativ mai mici, experimenteaza o scadere a intensitatii durerii la ranile respective. Ceea ce demostreaza ca si senzatiile corporale primare precum durerea sunt in stransa legatura cu ceea ce vedem.

Asadar, data viitoare cand va taiati la deget, faceti-va o favoare, luati un binoclu si intoarceti-l invers. Acum priviti la deget...Va mai doare?

3.Inselati-va constiinta!(nu cea care va dicteaza sa faceti bine, ci cea care va spune in ce pozitie, ce relatie sunteti fata de mediul inconjurator)

Ridicati piciorul drept cativa centimetri deasupra podelei si incepeti sa il miscati in sensul acelor de ceasornic. In timp ce executati aceasta miscare, folositi degetul aratator de la mana dreapta si desenati cifra '6' in aer. Piciorul vostru isi va modifica miscarea din directia orara in cea antiorara, si nu veti putea face nimica impotriva acestei miscari!

Explicatia: Partea stanga a creierului nostru, care controleaza partea dreapta a corpului este responsabila pentru ritm si miscare in timpi precisi. Partea stanga a creierului nu poate sa se descurce cu doua miscari in sensuri opuse in acelasi timp, asadar va combina cele doua miscari intr-una singura. Simplu!


4.Incearca sa iti inseli fotoperceptia:

Acesta e un truc simplu si frecvent intalnit. Presupune concentrarii vederii asupra unui punct fix al unei imagini pentru cel putin 30 de secunde (poza din partea dreapta chiar de la inceputul postarii), dupa care puteti sa va uitati la cel mai apropiat perete si sa clipiti de cateva ori... Ce vedeti? Sau mai bine spus...Pe cine vedeti? ;))


5.Si...ce-mi place mie si mai mult.. 'Fata care face piruete' (Accesati urmatorul link : http://www.smashinglists.com/wp-content/uploads/2010/03/2007b.gif)


Este vorba de un truc comun, prin care sunteti rugati sa priviti o imagine '.gif' reprezentand o gagica ce se invarte in sens orar, la un moment dat, dupa o indelunga atentie acordata imaginii, veti obeserva POATE ca fata se invarteste in sens antiorar. Putini sunt cei care reusesc 'performanta' ;)) La mine functioneaza de fiecare data :)) Dupa vreo 10 secunde, ar trebui sa observati modificarea sensului miscarii.


Explicatia : 'Fata care face piruete' este o forma a generalei iluzii a siluetei care se invarteste. Imaginea nu se 'invarteste' dintr-o directie in cealalta. Pur si simplu avem de a face cu o imagine bidimensionala (2D) care este miscata in fata si in spate.Dar creierele noastre nu au evoluat astfel incat sa interpreteze lumea bidimensionala ci mai degraba cea tridimensionala. Asadar, procesarea vizuala presupune ca ne uitam de fapt la o imagine 3D si foloseste indicii cum sa o interpreteze ca atare.

2 comentarii:

Anonim spunea...

hei... eu pot sa fac schema cu cifra 6 si picioru... si pe partea stanga si pe partea dreapta. nu mi-a iesit din prima ce-i drept, dar nu e asa de greu.

Anonim spunea...

fata aia se invarte ea invers

Trimiteți un comentariu